Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home > Aan de slag >

Handreiking Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten

Ook mensen die niet of moeilijk kunnen praten, hebben meningen en wensen. Maar hoe kom je daarachter? Speciaal voor de cliëntenraad is deze handreiking gemaakt. Er staan andere manieren van communiceren in.

Voor wie?

Cliëntenraden.

Wat is het?

Handreiking Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten.

Wat kun je ermee?

Als cliëntenraad wil je weten wat je achterban vindt. Je achterban zijn de mensen voor wie je in de cliëntenraad zit. Ook van mensen die moeilijk of niet kunnen praten, wil je dat natuurlijk weten. Maar hoe doe je dat dan?

Ideeën voor communicatie

In deze handreiking staan ideeën hoe je op andere manieren kunt communiceren. Iemand kan bijvoorbeeld praten in gebarentaal. Of antwoord geven door met zijn ogen te knipperen. Of samen met een coach of familie zijn mening geven.

Als iemand woorden niet zo goed begrijpt, kan de raad zelf ook op andere manieren praten. Bijvoorbeeld door foto’s en pictogrammen te gebruiken. Of door met slimme computerprogramma’s te werken.

Advies aan de instelling

De cliëntenraad kan ook kijken hoe de instelling luistert naar mensen die niet of moeilijk kunnen praten. In de handreiking staat een lijst met vragen die de raad hierover aan de instelling kan stellen. Bijvoorbeeld of mensen zelf keuzes kunnen maken. Of de instelling mensen met een ernstige beperking helpt om een netwerk op te bouwen. Geef de instelling tips als je denkt dat het beter kan.

Zo is de cliëntenraad er voor iedereen

Je bent als cliëntenraad echt goed bezig als je namens alle bewoners praat. Deze handreiking helpt daarbij.

Meer weten

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Reageer op dit artikel
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.

Wil je ook 
jouw verhaal vertellen?

Vul dan hier je naam en e-mailadres in. Belangrijk: je verhaal moet gaan over hoe jouw leven leuker is geworden door samen te werken en samen te praten. Je kunt je verhaal zelf schrijven of met iemand anders. Wij kunnen je ook helpen.