Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home > Aan de slag >

Handreiking Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten

Thema: Leef je leven, Vaker luisteren, Samen vernieuwen

Ook mensen die niet of moeilijk kunnen praten, hebben meningen en wensen. Maar hoe kom je daarachter? Speciaal voor de cliëntenraad is deze handreiking gemaakt. Er staan andere manieren van communiceren in.

Voor wie?

Cliëntenraden.

Wat is het?

Handreiking Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten.

Download de handreiking

Wat kun je ermee?

Als cliëntenraad wil je weten wat je achterban vindt. Je achterban zijn de mensen voor wie je in de cliëntenraad zit. Ook van mensen die moeilijk of niet kunnen praten, wil je dat natuurlijk weten. Maar hoe doe je dat dan?

Ideeën voor communicatie

In deze handreiking staan ideeën hoe je op andere manieren kunt communiceren. Iemand kan bijvoorbeeld praten in gebarentaal. Of antwoord geven door met zijn ogen te knipperen. Of samen met een coach of familie zijn mening geven.

Als iemand woorden niet zo goed begrijpt, kan de raad zelf ook op andere manieren praten. Bijvoorbeeld door foto’s en pictogrammen te gebruiken. Of door met slimme computerprogramma’s te werken.

Advies aan de zorgorganisatie

De cliëntenraad kan ook kijken hoe de zorgorganisatie luistert naar mensen die niet of moeilijk kunnen praten. In de handreiking staat een lijst met vragen die de raad hierover aan de zorgorganisatie kan stellen. Bijvoorbeeld of mensen zelf keuzes kunnen maken. Of de zorgorganisatie mensen met een ernstige beperking helpt om een netwerk op te bouwen. Geef de zorgorganisatie tips als je denkt dat het beter kan.

Zo is de cliëntenraad er voor iedereen

Je bent als cliëntenraad echt goed bezig als je namens alle bewoners praat. Deze handreiking helpt daarbij.

Meer weten

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.