Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home > Aan de slag >

Handreiking Kwaliteitsrapport & externe visitatie

Thema: Passende zorg

Zorgorganisaties moeten elk jaar een kwaliteitsrapport maken. Ook krijgen ze elke twee jaar een externe visitatie. Deze handreiking legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Voor wie?

Bestuurders en beleidsmedewerkers.

Wat is het?

Een handreiking.

Wat kun je ermee?

In deze handreiking staat hoe je een kwaliteitsrapport maakt. En hoe je een externe visitatie voorbereidt. Deze handreiking is bedoeld voor bestuurders en beleidsmedewerkers.

Kwaliteitsrapport

Elk jaar moeten zorgorganisaties een kwaliteitsrapport maken. Daarin staat hoe het met de zorg gaat. En hoe mensen met een beperking die zorg ervaren. Ook staat erin wat beter kan. Een kwaliteitsrapport heeft een paar vaste onderdelen. Zo heeft het rapport een samenvatting en komen er vaste thema’s aan bod. Bijvoorbeeld: de kwaliteit van de zorg en de eigen regie van mensen met een beperking. Ook staat erin hoe de samenwerking met de cliëntenraad en ondernemingsraad verloopt. En wat er uit de externe visitatie is gekomen. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng. Zoals ervaringsverhalen van mensen met een beperking.

Het kwaliteitsrapport moet uiterlijk op 1 juni klaar zijn. Begin dus op tijd. Zo kunnen de cliënten- en verwantenraad en de ondernemingsraad ook meepraten.

Externe visitatie

Zorgorganisaties krijgen elke twee jaar bezoek van deskundigen. Deze externe deskundigen kijken hoe het met de zorgorganisatie gaat. Dit heet: externe visitatie. Ze praten bijvoorbeeld met medewerkers. Maar ook met bestuursleden en leden van de cliëntenraad. Na afloop schrijven ze een verslag. Daarin staan hun bevindingen. De belangrijkste bevindingen komen ook in het kwaliteitsrapport te staan.

Meer weten?

Download de handreiking kwaliteitsrapport en externe visitatie.

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

1 Reactie op dit artikel

Dorien
2 jaren geleden
De externe visitatie wordt door de zorgorganisatie zelf georganiseerd en zij bepalen welke mensen zij uitnodigen om het kwaliteitsrapportage preken. De tekst van de beschrijving dekt dus niet helemaal de lading. Alle instellingen zijn uiteraard op de hoogte en op dit moment druk bezig met het schrijven van het rapport. De actie; begin op tijd e.d. Is dus echt een beetje overdreven. Lijkt me handig dat jullie teksten eerst even laten lezen door de betrokkenen, in dit geval VGN voordat teksten geplaatst worden.

Plaats ook een reactie


Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.