Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home > Acties > Actie #14

Leven met regels

Thema: Leef je leven

Hoe is het eigenlijk om je aan allerlei regels te moeten houden?

Betrokken partijen

  • LFB
  • Ieder(in)
  • KansPlus

Voor wie

Mensen met een beperking, hun familie en cliëntenraden.

Wat we gaan doen

We bekijken bestaande plannen om te praten over vrijheid en vrijheidsbeperking. Zoals: ‘Zorg voor leven in vrijheid’. Als het moet, passen we de plannen aan. Bijvoorbeeld omdat er een nieuwe wet is. We gaan in dertig woonhuizen aan de slag met deze plannen. We praten met mensen met een beperking over hoe het is om je aan allerlei regels te moeten houden. Zoals bedtijden en huisregels. In april 2018 organiseren we een studiedag met de VGN en Vilans. Dan praten we over die plannen. En hoe zorgorganisaties, maar ook cliëntenraden die kunnen gebruiken.

Wat het oplevert

Bewustwording bij mensen met beperking en hun familie. Zodat zij nadenken over allerlei regels die heel gewoon lijken, maar veel invloed hebben op hun leven.

Wat we willen bereiken

We willen mensen met een beperking en hun familie laten nadenken over hoe het eigenlijk is om je aan allerlei regels te moeten houden. Wie bepaalt wat goed voor je is? Waarom zou je niet twee keer eten mogen opscheppen? En waarom zou je niet zelf mogen bepalen hoe laat je naar bed gaat? We leren mensen met een beperking en hun familie om hierover te praten. En hun stem te laten horen.

Waarom deze actie

Zorgorganisaties zijn al lang bezig met vrijheidsbeperking. En hoe ze die kunnen verminderen. Langzaam verschuift de aandacht nu zelfs naar het vergroten van de vrijheid. Dat is ook terug te zien in de nieuwe Wet zorg en dwang.

Planning

De studiedag is in april 2018. We overleggen met Vilans hoe deze actie bij andere activiteiten past. Zoals bij de inspiratiedagen ‘Beleefde vrijheid’.

Meer weten

Neem contact op met Dorien Kloosterman van KansPlus: D.Kloosterman@kansplus.nl of 06-46291032.

Op de hoogte blijven van de voortgang van deze Actie?!

Vind je dit artikel leuk om te lezen?