Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

Nieuw! – Brochure ‘Wet zorg en dwang’ eenvoudig verteld

Thema: Leef je leven

De brochure ‘Wet zorg en dwang’ is verschenen. In deze brochure staat in eenvoudige taal wat de Wet zorg en dwang (Wzd) betekent.

De Wzd is een ingewikkelde wet. Het regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking die onvrijwillige zorg krijgen. Of die vrijwillig of onvrijwillig in een zorginstelling moeten wonen. De brochure is gemaakt door KansPlus en de LFB, in het kader van Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit.

Download de brochure

Recht op vrijheid

Ieder mens heeft recht op vrijheid. Bijvoorbeeld om je mening te geven, om je vrij te bewegen en om je eigen leven in te richten.

Als je zorg nodig hebt, thuis of in een zorginstelling, heb je ook recht op vrijheid.

Soms wordt iemands vrijheid (tijdelijk) beperkt. Voor zijn eigen veiligheid of voor de veiligheid van anderen.

Dat kan gelukkig niet zomaar. De regering heeft hiervoor de Wet zorg en dwang gemaakt.

In deze wet staan regels waarom en onder welke voorwaarden iemands vrijheid mag worden beperkt.

Voor iedereen te begrijpen

De Wzd gaat op 1 januari 2020 in. Het is belangrijk dat mensen met een beperking en hun familie zich hier op voorbereiden. Dat zij weten waar de Wzd over gaat. En welke rechten zij hebben. Het is ook belangrijk dat professionele zorgverleners dat weten. Zij kunnen over het onderwerp in gesprek met mensen met een beperking en hun familie.

De brochure Wet zorg en dwang geeft informatie over vrijheid en onvrijwillige zorg, die voor iedereen te begrijpen is.

De WZD vervangt de oude BOPZ.

Eindproduct

De brochure is een eindproduct vanuit actiepunt 12 van de kwaliteitsagenda gehandicaptensector: begrijpelijke informatie over vrijheidsbeperking en de wettelijke kaders. Binnenkort verschijnt ook een poster en een gesprekswaaier over dit onderwerp.

De brochure, poster en gesprekswaaier horen bij elkaar. Ze vormen als set een hulpmiddel om het gesprek over het onderwerp zorg en dwang op een unieke manier aan te gaan.

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.

Wil je ook 
jouw verhaal vertellen?

Vul dan hier je naam en e-mailadres in. Belangrijk: je verhaal moet gaan over hoe jouw leven leuker is geworden door samen te werken en samen te praten. Wij maken dan een afspraak met je om je te interviewen. Je mag je verhaal natuurlijk ook zelf of met iemand anders schrijven als je dat liever doet.