Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

In gesprek met Helena Wiersma

Thema: Leef je leven

‘We zijn op zoek naar goede voorbeelden van ondersteuningsplannen (zorgplannen) en ondersteuningsplansystematieken, waar cliënten bij betrokken kunnen worden. Technisch is er veel mogelijk bij zorgorganisaties, maar kan een cliënt ook zelf een filmpje of tekening in zijn plan zetten als hij of zij dat wil? Dat is pas cliëntvriendelijk.’ Aan het woord is Helena Wiersma van het LSR, die samen met KansPlus, LFB en Ieder(In) werkt aan de actie Zelf een plan maken.

‘Door gesprekken met cliënten, verwanten en hun begeleiders krijg ik vanuit iedereen zicht op wat een goed ondersteuningsplan is. We willen dat de cliënt actief betrokken is bij zijn of haar plan, dat de tekst begrijpelijk is en het visueel aantrekkelijk is. Daarnaast is het belangrijk dat de goede vragen worden gesteld: wat wil de cliënt, wat is nodig, wat ziet hij of zij als een goede afspraak. En het moet samen met zijn verwanten en met de begeleider gemaakt zijn. Wij willen verrassende en ambitieuze voorbeelden geven.’

Een mooi voorbeeld

‘Een heel mooi voorbeeld vind ik JP van den Bent, waar een cliënt zijn eigen zorgplan heeft voorgezeten. In eerste instantie zal iedereen in een zorgorganisatie zeggen: dat kan niet, het is altijd een begeleider die het zorgplan voorzit. Maar het blijkt wel te kunnen, als je het gesprek maar goed begeleidt en uitzoekt wat nodig is. En het mooie is dat het dan een gesprek is met en door de cliënt, over zijn wensen, en niet een gesprek over de cliënt.’

Workshops

Het ophalen van mooie voorbeelden duurt nog tot aan de zomer. In juni is het programma en de flyer beschikbaar die hier informatie over geeft. In september worden de workshops gegeven. Een ding is zeker: cliënten gaan zelf ook workshops geven over hoe je een goed plan samen maakt!

 

Naast goede voorbeelden van cliëntvriendelijke plannen, komen er ervaringsverhalen van cliënten, verwanten en begeleiders over hun ervaring hoe je een ondersteuningsplan samen maakt.

Meer weten

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Helena Wiersma van het LSR H.Wiersma@hetLSR.nl.

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.