Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

Slotbijeenkomst OPsterk

Thema: Leef je leven

Een aantal maanden na de tweede bijeenkomst gaan we terug naar de groep die we eerder hebben gesproken. Hoe gaat het nu met hen? Lees het verslag van de slotbijeenkomst.

Eerst kijken we met een spel wat mensen belangrijk vonden aan de vorige bijeenkomsten. Er komt weer veel boven. Tegelijkertijd zeggen mensen dat je dingen snel vergeet. Je moet er steeds opnieuw over praten en denken. Het helpt bijvoorbeeld als mensen de OPsterk-poster in hun plan opnemen. Of dat ze het onderwerp echt regelmatig op de agenda zetten.

Slot-bijeenkomst OPsterk training

Slot-bijeenkomst OPsterk training

Samenwerken

Na het eerste spel onderzoeken we hoe het is om met elkaar samen te werken: mensen die ondersteuning krijgen, hun familie en medewerkers. Dat gaat vaak niet vanzelf. We zijn het niet gewend. Terwijl we veel van elkaar kunnen leren. Daar is iedereen het over eens. Het helpt de persoon die ondersteuning krijgt om echt te gaan doen wat hij belangrijk vindt.

Hoe denk jij over de ander?

We hebben met elkaar gekeken hoe we over de ander denken. Dat doen we door op een etiket te schrijven wat we denken over de ander. Twee negatieve gedachten en één positieve per groep.

slotbijeenkomst-opsterk-training-labels.jpgWe plakken de etiketten op iemand die de groep vertegenwoordigt. Dat is schrikken! Maar het wordt ook herkend. Als we eerlijk zijn hebben we veel vooroordelen over elkaar. Dat helpt niet als je met elkaar iets belangrijks wilt bespreken. Zoals je ondersteuningsplan. Al pratend worden de etiketten die een goed gesprek in de weg zitten weggehaald. Dat lucht op.

slotbijeenkomst-opsterk-training-labels-opplakken.jpg

Als we eerlijk zijn hebben we veel vooroordelen over elkaar. Dat helpt niet als je iets belangrijks wilt bespreken.

Oefening bespreken

We bespreken de oefening. Deelnemers worden zich bewust van wat ze (soms stiekem) over elkaar denken. Bij de oefening gaat het niet over één speciaal iemand maar over de hele groep. Dat maakt het iets makkelijker om erover te praten. Maar sommige woorden blijven heel pijnlijk. Door het daar met elkaar over te hebben kun je misschien wat vooroordelen opruimen. Deze groep vindt het een heftige maar goede oefening om met elkaar dit soort zaken te bespreken. Misschien gaan ze het nog een keer doen met een andere groep.

slotbijeenkomst-opsterk-training-spel.jpg

Afsluiting

We sluiten even door elkaar een bolletje wol toe te werpen. Degene die het bolletje wol heeft gevangen vertelt wat hij belangrijk vond deze bijeenkomst. En we zijn zichtbaar met elkaar verbonden.

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.