Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

Update: Afhankelijk zijn van anderen

Thema: Leef je leven

Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van anderen. Maar hoe vinden zij dat? De Universiteit van Humanistiek zocht dat uit. Onderzoeker Simon van der Weele vertelt over de resultaten. En welke producten ze willen maken.

Voor het onderzoek keken Simon en zijn collega’s naar negatieve afhankelijkheid. ‘Als je zorg krijgt, ben je afhankelijk van iemand anders. Dat hoort erbij,’ vertelt hij. ‘Vaak merk je niet zo veel van je afhankelijkheid. Het valt bijna niet op. Soms voel je je wél afhankelijk. Dat is niet fijn. Dan gaat er iets niet goed. Bijvoorbeeld als je niet de zorg krijgt die je zou willen.’

Simon-van-der-Weele.jpg

De onderzoekers noemen dat schuring. Je voelt je dan op een vervelende manier afhankelijk. Negatieve afhankelijkheid dus.

Hoe is het onderzocht?

Simon vertelt enthousiast over het onderzoek. ‘We liepen een dag mee met verschillende mensen met een beperking, om te kijken hoe hun leven is. Schaduwen noem je dat. Ook hebben we mensen met een beperking geïnterviewd.’


Daarnaast gebruikten de onderzoekers een hele speciale manier van onderzoek doen. ‘We gaven mensen met een beperking een workshop fotograferen. Daarna hebben ze een week lang foto’s gemaakt van leuke en minder leuke momenten in hun leven. Na die week stelden we ze vragen over de foto’s. Zo kwamen er verhalen los over afhankelijk zijn.’

Schoenen met klittenband

Bijvoorbeeld over het klittenband op de foto hieronder. De fotograaf draagt geen schoenen met veters meer. Die trok hij altijd kapot omdat zijn handen niet altijd doen wat hij wil. ‘Motorische problemen’ noemen we dat. En dat vond hij heel vervelend.

klittenbandschoen
Met schoenen met klittenband voel ik mij minder afhankelijk. Die kan ik namelijk zelf aan- en uitdoen. En ik heb zelf geregeld dat ik andere schoenen kan krijgen.

Drie o’s

Het onderzoek laat zien dat er drie vormen van negatieve afhankelijkheid zijn. De drie o’s:

  • Onzichtbaarheid, bijvoorbeeld ‘Mijn begeleider heeft geen tijd voor me.’
  • Onmacht, bijvoorbeeld ‘Niemand vraagt wat ik wil.’
  • Ongelijkwaardigheid, bijvoorbeeld ‘Mijn begeleider neemt me niet serieus.’

Maar wat kun je met die drie o’s? ‘Voor mensen met een beperking is het belangrijk om met een begeleider te praten als je je afhankelijk voelt,’ legt Simon uit. ‘Maar dat is best lastig. Je kunt een van de o’s proberen te gebruiken om uit te leggen wat je voelt.’

Ook begeleiders kunnen de drie o’s gebruiken. Vooral om negatieve afhankelijkheid te herkennen, voorkomen en te verminderen. Simon en zijn collega’s hebben hier tips voor.

Hoe gaat het nu verder?

Het onderzoek geeft kennis over hoe het is om afhankelijk te zijn. Deze kennis hebben de onderzoekers verwerkt in een rapport voor het Ministerie van VWS. Het rapport gaat naar de Tweede Kamer. ‘En we maken nog een gemakkelijk leesbare samenvatting’, vertelt Simon.  


Van het rapport willen de onderzoekers ook een boek maken. Met veel foto’s erin. ‘Tijdens het onderzoek heft een fotograaf hele mooie foto’s gemaakt. Portretten, maar ook van handen. En we hebben natuurlijk de foto’s die de mensen met een beperking zelf hebben gemaakt.’ Van al die foto’ komt ook een tentoonstelling.


Over de drie o’s wordt ook een animatiefilmpje gemaakt. ‘We hebben zoveel mooi materiaal en interessante resultaten. Hopelijk kunnen we dat voor iedereen toegankelijk maken.’

Actie ‘Afhankelijk zijn van anderen’

Het onderzoek van Simon van der Weele en zijn collega’s was voor de actie ‘Afhankelijk zijn van anderen’ in opdracht van het Ministerie van VWS. Op basis van het onderzoek wil het Ministerie een plan maken voor het verminderen van negatieve afhankelijkheid.

Wil je meer weten? Houd dan Ikdoemee.nl in de gaten. Of abonneer je op de nieuwsbrief. Zodra er meer bekend is over het onderzoek en de actie, delen we het op de website.

Lees verder op Ik doe mee

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.