Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

Verslag: training externe visiteur

Thema: Samen vernieuwen

Zorgorganisaties krijgen elke twee jaar bezoek van twee of meer externe deskundigen. Dat zijn clienten of verwanten van een andere organisatie. Zij kijken hoe het met de zorgorganisatie gaat. En wat beter kan. Dat heet: externe visitatie. KansPlus, LFB en het LSR organiseren trainingen voor mensen met een beperking en verwanten die externe visiteur willen worden. Op 3 april 2018 was er zo’n training bij de VGN in Utrecht.

Bespreken van het rapport

Dorien Kloosterman, beleidsmedewerker langdurige zorg van KansPlus, leidt deze training. Zij begint met een presentatie over het nieuwe Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. En over het kwaliteitsrapport dat alle zorgorganisaties elk jaar moeten maken. 'Daarin staat hoe het met de zorgorganisatie gaat en wat beter kan. Ook staat erin hoe mensen met een beperking de zorg ervaren. In het kwaliteitsrapport gaat steeds om drie vragen: wat gaat goed? Wat kan beter? En hoe kunnen we dat verbeteren?'

training-externe-visiteur-600px.jpg

Dorien vertelt dat zorgorganisaties sinds dit jaar verplicht zijn om het kwaliteitsrapport minimaal elke twee jaar te bespreken met twee of meer externe ervaringsdeskundigen. 'We noemen dat: externe visitatie. Vandaag gaan we kijken wat dat precies is. En wat een externe visiteur nu eigenlijk doet.'

Rollenspel

Na de presentatie van Dorien gaan de deelnemers met elkaar praten. Wat weten ze al over externe visitaties? Welke vragen kun je stellen als externe visiteur? En wat heb je nodig om die rol goed te kunnen vervullen? Ook oefenen ze met een verzonnen kwaliteitsrapport.

'Als je wordt uitgenodigd voor een externe visitatie, is het goed om eerst het rapport goed te lezen. En te kijken welke vragen je hebt', legt Dorien uit. De training wordt afgesloten met een rollenspel waarin een externe visitatie wordt nagespeeld. Jasper Boele, directeur van het LSR, leidt dit rollenspel. De deelnemers mogen kijken wat goed gaat en wat nog beter kan. Een leerzame oefening. Volgens de deelnemers zijn luisteren, belangstellend zijn en een goede voorbereiding heel belangrijk. De komende week bellen Dorien en haar collega’s alle deelnemers van de training. Dan bespreken ze wie geschikt is om externe visiteur te worden.

 

Lijkt het je ook leuk om externe visiteur te worden? Of ben je op zoek naar ervaringsdeskundigen voor een externe visitatie? Neem contact op met Dorien Kloosterman van KansPlus: d.kloosterman@kansplus.nl of 06-46 29 10 32.

Lees verder op Ik doe mee

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.