Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

In gesprek met Hélène Hooft

Thema: Leef je leven

“Er wordt veel gesproken over het thema vrijheid en het verminderen van onvrijwillige zorg. Maar wat vinden mensen met een beperking hiervan? Hoe voer je het gesprek hierover? Wij willen mensen met een beperking, hun familie en begeleiders hier over informeren. Zo willen we de zorg samen verbeteren, waardoor mensen met een beperking een fijn leven hebben. We doen alles samen met ervaringsdeskundigen. Zij denken en werken op alle onderdelen en in alle fases mee.” Aan het woord is Hélène Hooft van de LFB, die samen met Ieder(in), KansPlus en het LSR werkt aan de actie ‘Leven in vrijheid’. Wat gaan we doen?

Hélène: “We organiseren de workshop ‘De Held’. Deze workshop geven we samen met ervaringsdeskundigen en cliënten, verwanten en professionals kunnen deelnemen. De workshop gaat over helden, zij leven in vrijheid. Zij beslissen zelf hoe zij dat doen. Tijdens de workshop kijken we wie jouw held is. En wat leven in vrijheid voor jou betekent. Wat vind je er van als iemand wordt beperkt in zijn vrijheid? Hoe ga je om met verschillende ideeën en belangen?” Heb je interesse om een workshop te volgen, bekijk dan snel Workshop De Held voor alle informatie en hoe je je inschrijft.

Ervaringsdeskundigen van de LFB in een groep
We doen alles samen met ervaringsdeskundigen.

Materiaal in begrijpelijke taal

Er komen materialen die in heldere en begrijpelijke taal uitleggen waar onvrijwillige zorg over gaat en hoe je het gesprek kunt voeren. LFB en KansPlus zijn nu bezig de plannen af te maken en te kijken wat er allemaal in komt te staan. Ervaringsdeskundigen werken mee aan het ontwikkelen en uitwerken van de materialen. De verwachting is dat alles in de zomer klaar is.

Lesprogramma voor scholen

Hélène: “Wij vinden het belangrijk dat begeleiders leren hoe zij onvrijwillige zorg kunnen verminderen. En dat zij werken vanuit de cliënt. Daarom werken we aan een lesprogramma voor scholen, die we samen met ervaringsdeskundigen ontwikkelen en uitvoeren. In de lessen vinden we het belangrijk dat vrijheid het uitgangspunt is. Dit past ook binnen de nieuwe Wet zorg en dwang, die op 1 januari 2020 de wet Bopz vervangt. We willen studenten ook stimuleren om na te denken over hun eigen vrijheid. En wat ze moeten weten en kunnen om hun werk goed te doen.”

Meer weten

Wil je meer weten over de acties? Neem dan contact op met Hélène Hooft, h.hooft@lfb.nu.

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.