Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home > Acties > Actie #11

Minder vrijheidsbeperkende maatregelen

Thema: Leef je leven

Workshops over het verminderen van onvrijwillige zorg (dit is zorg die je niet wilt)

Betrokken partijen

  • LFB
  • Ieder(in)

Voor wie

Mensen met een beperking en hun familie en begeleiders.

Wat we gaan doen

We informeren mensen met een beperking, hun familie en begeleiders over leven in vrijheid en vrijheidsbeperking. En over het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat zijn maatregelen die de vrijheid van iemand beperken. Bijvoorbeeld: anderen zeggen wat jij moet eten of wanneer jij naar bed moet, anderen doen jouw deur op slot.

 

Eerst bekijken we wat er allemaal aan materiaal is over dit onderwerp. Deze materialen gebruiken we om de workshop te ontwikkelen. We maken de workshop samen met mensen met een beperking, verwanten en begeleiders. De workshop wordt samen met ervaringsdeskundigen van de LFB gegeven.

 

De workshops zijn voor mensen met een beperking, hun familie en begeleiders. Zij gaan met elkaar praten over vrijheid en onvrijwillige zorg.

Wat het oplevert

Wat we willen bereiken

We willen mensen met een beperking, hun familie en begeleiders informeren over vrijheid en vrijheidsbeperking. En samen met hen praten over het verminderen van onvrijwillige zorg. We willen mensen met een beperking, familie, professionele hulpverleners sterker maken om eigen voorbeelden en situaties aan te dragen tijdens deze gesprekken. Zo willen we de zorg samen verbeteren.

Waarom deze actie

De laatste jaren is er veel gepraat over vrijheidsbeperkende maatregelen. Er wordt ook gewerkt aan de een nieuwe Wet Zorg en Dwang, waarmee de rechten van mensen met een beperking ten aanzien van onvrijwillige zorg worden verstevigd. Maar wat vinden mensen met een beperking, hun familie en begeleiders ervan? En hoe denken zij dat we vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen verminderen?

Planning

Van oktober tot en met december 2017 verzamelen we bestaande informatie. Van januari t/m maart 2018 ontwikkelen we de workshops. Deze workshops geven we tussen mei en november 2018.

Meer weten

Neem contact op met Hélène Hooft van de LFB: h.hooft@lfb.nu of 06 360 74 597.

Stand van zaken

Workshop De Held is inmiddels vorm gegeven en uitgeprobeerd. De deelnemers waren enthousiast! Nu gaan we aan de slag met het uitzetten van de workshop bij verschillende zorgorganisaties. Er is een flyer met informatie over de workshop. Wil je meedoen aan de workshop ‘De Held’? Laat het ons dan weten. Er zijn maar een paar plekken open. Dus neem gauw contact op met Hélène Hooft!

?

Op de hoogte blijven van de voortgang van deze Actie?!

Vind je dit artikel leuk om te lezen?