Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

Afhankelijk zijn: hoe voelt dat?

Thema: Leef je leven

Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk. Hoe vinden zij dat? En wat kan je eraan doen? Om die vragen te beantwoorden deed de Universiteit voor Humanistiek onderzoek. De samenvatting van het onderzoek is nu beschikbaar.

In de samenvatting vertellen de onderzoekers wat er uit dit onderzoek is gekomen. De onderzoekers liepen een dag mee met mensen met een beperking. Om te kijken hoe hun leven is. En hoe zij afhankelijkheid ervaren.

 

Download de samenvatting

 

Negatieve onafhankelijkheid

In het onderzoek hebben de onderzoekers veel verhalen opgehaald over negatieve onafhankelijkheid. ‘Ik moet elke dag wachten totdat ze tijd hebben mij eruit te halen ook al ben ik vroeg wakker. Maar eigenlijk geldt dat ook voor de douche en toilet. Maar in bed kun je niks anders dan wachten. Dat maakt het vervelend en het lijkt dan lang te duren.’

cliënt ligt in bed
Maar in bed kun je niks anders dan wachten. Dat maakt het vervelend en het lijkt dan lang te duren.

Tweede Kamer

De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. In het rapport staan aanbevelingen voor overheid, zorgorganisaties, zorgprofessionals en mensen met een beperking en hun familie.

Medezeggenschap

De onderzoekers raden aan om medezeggenschap beter op de kaart te zetten binnen zorgorganisaties. Betrek de cliënten en hun familie bij beslissingen. Zo krijgen mensen met een beperking en hun familie en vrienden een grotere stem. De andere aanbevelingen lees je terug in het onderzoeksrapport op de website van de Rijksoverheid.

 

Lees het onderzoeksrapport

 

Meer weten

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.