Deze site maakt gebruik van cookies.
Toon informatie voor:
Iedereen
Home >

Een update over de actie In gesprek met elkaar

Thema: Leef je leven

‘We stimuleren dat mensen met een beperking, hun familie en begeleiders met elkaar in gesprek gaan over het leven dat de persoon wil leiden. Wat wil hij en wat is nodig? Met trainingen proberen we daarbij te helpen.’ Wil Molenaar van Kansplus vertelt over het doel van de actie  ‘In gesprek met elkaar’.

‘In het gesprek tussen mensen met een beperking, familie en begeleiders moet het leven dat de persoon wil leiden centraal staan. En natuurlijk de ondersteuning die hij daarbij nodig heeft. Toch is dat nog niet altijd zo. Ieder heeft zijn eigen ideeën en belangen. Dat maakt het soms lastig om een goed gesprek te voeren. Daarom willen wij mensen met een beperking en hun familie trainen, soms samen met begeleiders.’ Er zijn 3 trainingen om met elkaar in gesprek te gaan over het ondersteuningsplan.

Wil Molenaar
Ieder heeft zijn eigen ideeën en belangen. Dat maakt het soms lastig om een goed gesprek te voeren.

Training OPsterk

De training OPsterk is voor mensen met een beperking, hun familie en begeleiders en gaat over samenwerken rond ondersteuningsplannen. Een gezamenlijke training. De ervaring leert namelijk dat het meest wordt bereikt als alle betrokkenen samenwerken en begrip hebben voor elkaar. Op die manier versterken zij elkaar optimaal.

 

We gaan aan de slag met vragen als: wat is een goed ondersteuningsplan, hoe bereid je de bespreking voor, hoe kan het gesprek op een goede manier worden gevoerd? Heb je interesse in de training, bekijk dan Goed voorbereid het ondersteuningsplan bespreken voor alle informatie en hoe je je inschrijft.

Training Zeg het zelf!

Zeggenschap is zelf bepalen hoe laat je opstaat of hoe je zorg en ondersteuning er uit ziet. Of je mening geven over welke zorg je wilt of wat je graag anders wilt. De training Zeg het zelf is voor mensen met een beperking en geeft inzicht in je eigen kracht en mogelijkheden. Het gaat ook over communicatie: je mening geven, keuzes maken, en grenzen en wensen duidelijk maken.

Training Omgaan met wegwijzers

Deze training is voor verwanten van de ouder wordende cliënt. Er wordt praktisch aan de slag gegaan met materialen en tips gegeven over hoe je het gesprek over passende zorg en ondersteuning voert met de begeleiders en de zorgorganisatie.

 

Wil heeft ook nog een tip: ‘Goede gesprekken heb je elke dag nodig.  Een ondersteunings- of zorgplan is verplicht en het belangrijkste document in de zorg. Het is echt zo’n onderwerp dat erg leeft. Dat is hartstikke fijn, maar het echte verschil wordt gemaakt in de dagelijkse praktijk en het dagelijkse contact. We willen per slot van rekening dat iedereen het leven kan leiden dat hij of zij wenst.’

Meer weten

Wil je meer weten over de actie? Neem dan contact op Wil Molenaar, via wilmol@xs4all.nl of bekijk de actie In gesprek met elkaar.

Lees verder

Vind je dit artikel leuk om te lezen?

Plaats ook een reactie
Let op. Jouw reactie kan straks gelezen worden door alle bezoekers.
Wees daarom voorzichtig met wat je zegt en wees beleefd naar anderen.